Mikä on Lohkoketju?

Teknologia mahdollistaa koko ajan enemmän upeita keksintöjä, jotka kiinnostavat hyvin monia. Yksi uudemmista keksinnöistä, joka kerää erityisen paljon huomiota on ehdottomasti Lohkoketju teknologia. Se on noussut vuosien saatossa hyvin suureen suosioon, mikä ei ole oikeastaan ollenkaan yllättävää.

Jos olet kuullut vain sanan Lohkoketju ennen, mutta et ole varma siitä, mitä se oikeastaan tarkoittaa, olet saapunut juuri oikeaan paikkaan. Tämä artikkeli käsittelee aivan kaiken mahdollisen aiheesta, kertoen mikä se on, miten se toimii ja miksi se on oikeastaan niin suosittu.

Kryptovaluutat nostivat lohkoketju teknologian kuuluisuuteen

Lohkoketju teknologia ovat olleet olemassa jo varsin kauan aikaa. Se on saanut alkunsa jo 80-luvulla, kun ensimmäiset suunnitelmat asiasta näkivät päivänvalon. Tästä kesti kuitenkin hyvin kauan aikaa, ennen kuin lohkoketju nousisi suureen kuuluisuuteen ja koko kansan tietoon. Siihen vaikutti suoraan kryptovaluutat ja niiden suosio.

Todellakin, kryptovaluutat ovat ensimmäinen käytännön asia, joka otti hyödyn lohkoketju teknologiasta. Jo niitä ennen oltiin pyritty luomaan vaihtoehtoisia elektronisia valuuttoja, mutta se ei onnistunut ennen lohkoketju teknologian käyttöä, sillä sen avulla pystyttiin vihdoin turvaamaan kryptovaluuttojen toiminta.

Tämän takia tietenkin ensimmäinen kryptovaluutta eli Bitcoin on hyvin tärkeä keksintö jopa lohkoketju teknologian kannalta. Sen jälkeen toinen vaihtoehto on myös noussut yhtä tärkeäksi vaihtoehdoksi. Tämä on tietenkin Ethereum, joka mahdollisti ensimmäisenä monet muut lohkoketjun luomat mahdollisuudet. Jos olet kiinnostunut näistä eri asioista, voit siirtyä sivustolle https://ethereumkurssi.com/. Sieltä voit oppia Ethereumin kurssista ja kaikista muista aiheeseen liittyvistä asioista hyvin näppärästi ja helposti.

Mikä lohkoketju oikein on?

Joten mikä lohkoketju edes on? Hyvin yksinkertaisesti sanottuna, kyseessä on teknologia, jonka avulla voidaan säilyttää ja siirtää tietoa. Se on ketju, joka koostuu lohkoista, aivan kuten sen nimi vihjaa. Nämä lohkot pitävät sisällään erilaista tietoa. Lohkoketju on jaettu tietokanta, ja se on jaettu monille eri tietokone verkostoille.

Asia, mikä tekee lohkoketjusta hyvin mielenkiintoisen on se, että sitä ei voida muuttaa. Kun lohko on luotu, sitä ei voida enää muuttaa tai poistaa ollenkaan. Toisin sanoen se voidaan löytää oikeastaan aina tulevaisuudessa, jos sille on tarpeen. Periaatteessa siten koko lohkoketjun historia voidaan nähdä, jos koko ketju avataan. Tämän ansiosta sitä on oikeastaan mahdotonta käyttää petoksiin tai rahanpesua varten, mikä tekee siitä optimaalisen juuri kryptovaluuttojen toiminnan turvaamiseen.

Miten lohkoketju toimii?

Nyt kun  tiedät hyvin yksinkertaisella tavalla, mikä lohkoketju oikein on, meidän tulee tietenkin perehtyä siihen, miten se toimii. Kuten mainitsimme, luotuja lohkoja ei voida muuttaa. Toisin sanoen sen tehtävä on säilyttää tietoa digitaalisesti niin, että sitä ei voida muuttaa enää.

Lohkoja luodaan louhimalla, ja tämän tekevät niin sanotut louhijat. Heille esitellään tietty matemaattinen pulma, joka pitää asettaa tietokoneen ohjelmiston läpi tarpeeksi monta kertaa. Tämä tulee paljastamaan avaimen, joka viittaa uuteen luotuun lohkoon.

Jos haluat käyttää lohkoketjun jotain toimintoa, se pitää hyväksyä juuri uuden lohkon kautta. Jos esimerkiksi haluat suorittaa maksun Bitcoin kryptovaluutan avulla, tämä toiminto asetetaan jonoon. Siten se tullaan valitsemaan sieltä lohkoon. Kun se on hyväksytty lohkoon, ja tämä lohko on luotu, maksu hyväksytään.

Internet on muuttunut huomattavasti vuosien saatossa

Kryptovaluutat ja lohkoketju teknologia ovat hyvin suuria keksintöjä. Ne ovat silti vasta pieni osa suurempaa suunnitelmaa, mihin pyritään. Tämä on nimittäin hajautettu internet eli web3. Tämä olisi kokonaan uusi infrastruktuuri koko internetille. Kun otetaan huomioon, kuinka tärkeä asia internet on nykypäivän maailmassa, voidaan huomata kuinka suuri tämä muutos tulee olemaan. Tietenkin on hieman mahdotonta sanoa, tuleeko se ikinä toimimaan halutulla tavalla, mutta  tämä on silti hyvin mahdollista, ainakin kun otetaan huomioon, kuinka suuren huomion kryptovaluutat ja lohkoketju teknologia saa nykyään.

Lohkoketjulle on keksitty paljon käyttöä jo nyt

Tietenkin kryptovaluutan mahdollistaminen ja maksujen hyväksyminen on todella tärkeä käyttötarkoitus lohkoketju teknologialle. Se ei ole kuitenkaan todellakaan ainoa käyttötarkoitus nykyään. Niitä voidaan käyttää hyvin moniin muihinkin asioihin, mikä tekee lohkoketju teknologiasta erittäin mielenkiintoisen.

Sitä on jo nyt testattu muutamaan eri asiaan. Esimerkiksi jotkut lääketieteelliset tietokannat ovat kokeilleet sitä potilastietojen säilyttämiseen turvallisella tavalla. Sen lisäksi jotkut valtiot ovat kokeilleet sitä äänestämiseen, minkä tavalla voitaisiin varmistaa, että kukaan ei pääse vaikuttamaan tuloksiin. Kaiken tämän lisäksi yksittäiset ihmiset voivat jo nyt käyttää sitä älysopimusten luomiseen ja yritykset voivat käyttää niitä kuljetusten seuraamiseen. Siten lohkoketju teknologiasta on selkeästi hyvin paljon hyötyä monille eri osa-alueille.

Lohkoketjun hyödyt tekevät niistä hyvin turvallisia

Lohkoketjuihin liittyy tietynlaisia asioita, joilla voidaan varmistaa niiden turvallisuus. Näitä ovat läpinäkyvyys ja hajautus. Nämä asiat kulkevat käsi kädessä, mikä tekee lohkoketju teknologiasta juuri käytännöllisen. Nimittäin kuten sanoimme, lohkoketju on jaettu monille eri verkostoille. Siten kaikki nämä verkoston tietokoneet voivat nähdä kaikki muutokset. Tämän takia kukaan ei voi päästä muokkaamaan ketjua haluamallaan tavalla ilman, että jäisi siitä kiinni.

Lohkoketjulla tulee varmasti olemaan asemansa myös tulevaisuudessa

Koska lohkoketju teknologia mahdollistaa jo nyt näin paljon hienoja asioita, sillä tulee aivan varmasti olemaan paikkansa myös tulevaisuudessa. Sille tullaan keksimään koko ajan enemmän käyttöä, minkä takia sen asema tulee juurtumaan vain entisestään. On jopa hankala ennustaa, mihin kaikkeen tätä teknologiaa voidaan käyttää tulevaisuudessa.