Nettibisnes.infon haastattelussa Lasse Rintakumpu antaa hyviä neuvoja sellaisille yrityksille sekä yhdistyksille, jotka ovat tilaamassa uusia web-sivuja. Näiden vinkkien avulla on mahdollista välttää web-sivujen tilaamiseen liittyvät sudenkuopat, joten Lassen antamat vinkit on koottu yhteen myös tähän artikkeliin.

Miten web-sivujen tilaajan kannattaa Lassen mukaan suhtautua tilaukseensa?

Lassen mukaan on äärimmäisen tärkeää, että web-sivut tilaava taho sitoutuu tilaukseen ja vastaa heille esitettyihin kysymyksiin. Yhteistyö sivujen tilaajan ja valmistajan välillä on Lasse Rintakummun mukaan erityisen tärkeää. Hyvistä sivuista on oltava myös valmis maksamaan riittävästi. Lasse Rintakumpu vertaa web-sivujen tilaamista appelsiinien ostamiseen kaupasta ja sanoo, että jos web-sivuja suunnitteleva yritys yrittää myydä yritykselle web-sivuja kilohintaan, kannattaa tilaajan juosta karkuun. Web-sivuja ei nimittäin voi myydä tai ostaa samalla periaatteella kuin appelsiineja!

Lasse Rintakumpu korostaa websivuston luomisen intensiivisyyttä

Lasse Rintakumpu kertoo huomanneensa, ettei monikaan organisaatio tai yritys ole lainkaan tullut ajatelleeksi, kuinka laajamittaisesta ja intensiivisestä prosessista websivuston luomisessa onkaan kyse. Luominen aloitetaan usein aivan tyhjästä.

Jos suunnittelutyö tehdään huolellisesti, vaatii tämä erityistä pitkäjänteisyyttä, eikä työ ole halpaa. Läheskään kaikki yritykset eivät Lasse Rintakummun mukaan ole valmiita sijoittamaan web-sivuihinsa niin paljon kuin hyvien sivujen hankkiminen vaatisi. Tämä johtaa siihen, etteivät läheskään kaikki kotisivut sisällä Lasse Rintakummun mielestä kunnollista designia ja ne on jopa saatettu laatia netistä löytyvillä ilmaisilla kotisivukoneilla. Osa yrityksistä tuntuu Lasse Rintakummun mielestä luottavat tuttuun graafikkoon, joka vaatii Photoshop-compin avulla kokoon nopean kyhäelmän. Lopputulos ei välttämättä ole kovin mairitteleva.

Lasse Rintakorpi ei suosittele yrityksiä kilpailuttamaan suunnittelijoita valmiiden graafisten materiaalien perusteella

Eräs Lasse Rintakummun vinkeistä korostaa, ettei yritysten tulisi kilpailuttaa suunnittelutoimistoja taikka suunnittelijoita valmiiden graafisten materiaalien tai luonnosten perusteella. Näin mennään Lassen mukaan helposti perse edellä puuhun.

Myös sopimusten täsmällisyyteen tulee Lassen mielestä kiinnittää erityistä huomiota. Alalla näkee hänen mukaansa aivan liian paljon aivan liian epämääräisiä sopimuksia ja Lasse pitääkin juuri tätä yhtenä tilauksen suurimmista sudenkuopista. Sopimukseen tulee siis kirjata tarkasti ylös kaikki työvaiheet sekä näihin käytettävä aika, samoin kuin tuntitaksakin.